Wanneer naar de volgende dia?

We denken dat we rationeel beslissen
29 augustus 2017
Wat je niet moet doen met PowerPoint
18 augustus 2017

Wanneer naar de volgende dia?


PowerPoint kan een prachtig hulpmiddel zijn, maar de software wordt vaak verkeerd gebruikt. Zonder ook maar één dia te hoeven aanpassen, kun je de impact van jouw verhaal vergroten. Hoe? Heel eenvoudig: presenteer eerst de informatie, zet deze daarna pas op het scherm. Veel sprekers vinden het verleidelijk om nieuwe informatie eerst te laten zien. Het gevolg?

Jouw toehoorders zijn bezig met de dia en niet met jou. Weg aandacht!

Denk je eens in hoe het is om het om te draaien. Je houdt een presentatie over je nieuwe product. Je noemt de nieuwe features punt voor punt, bent één tel stil en dan *BAM* verschijnen ze op het scherm.

Ook voor een eenvoudige opsomming op je dia werkt deze tip goed. Vaak is het publiek meer bezig met lezen dan met luisteren.

Door eerst het volgende punt te noemen en dan pas op de spatiebalk of ‘volgende’-knop te drukken, maak je duidelijk dat jij de leiding hebt en niet je laptop.

Kortom: presenteer eerst nieuwe informatie en zet deze daarna pas op het scherm. Gebruik presentatiesoftware niet als geheugensteuntje voor jezelf maar als hulpmiddel voor je publiek!

En dat het effect van deze tip de impact van je presentatie vergroot, is mooi meegenomen.

Wanneer naar de volgende dia klein